Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ουτοπία

Πολλοί μιλάνε σήμερα για μία ουτοπία. Οι μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας προσπαθούσε να βρει το τέλειο πολίτευμα. Ο Χριστιανισμός μιλάει για έναν τέλειο κόσμο, τον Παράδεισο. Έχει αναρωτηθεί κανείς όμως πώς θα ήταν η ζωή σε αυτόν τον φαινομενικά τέλειο κόσμο... ο οποίος τόσο απρόβλεπτος που θα ήταν, θα καταντούσε βαρετά προβλέψιμος! Όλοι σκεφτόμενοι τον τέλειο κόσμο σχηματίζουμε μία εικόνα σε μία παραλία το καλοκαίρι ή μία αίθουσα γεμάτη φαγητά για παράδειγμα :D . Πάντα όμως σκεφτόμαστε και κολλάμε σε αυτόν τον τέλειο κόσμο αντί να βρούμε τα πλεονεκτήματα του κόσμου που ζούμε. Κανείς δεν έχει σκεφτεί ότι σε μία ουτοπία όλα θα ήταν βαρετά τέλεια. Οι άνθρωποι δεν θα κάνανε λάθη... άραγε τι προσδίδει ενδιαφέρον στην ζωή μας; Τα λάθη που κάνουμε. Άλλοτε μας κάνουν να γελάμε, άλλοτε να κλαίμε και να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε άλλα δίχως αυτά η ζωή μας θα ήταν βαρετή και άνιαρη. Δηλαδή τι, αυτό σημαίνει ότι ο παράδεισος και η ουτοπία είναι βαρετή και άνιαρη; Αδυνατούμε να το πιστέψουμε... και εδώ έρχετε το τελικό ερώτημα... Μήπως ήδη βρισκόμαστε στον παράδεισο; Μήπως ο κόσμος που ζούμε σήμερα είναι ο παράδεισος;; Μας φαίνετε αδύνατο...ο κόσμος της αδικίας ο παράδεισος; Ο κόσμος που υπάρχουν ισχυροί και ανίσχυροι;; Ο κόσμος που ο ένας επιτίθεται και προσπαθεί να βρει τρόπους να εξοντώσει τον άλλον;; Μπορεί, αλλά ένα είναι σίγουρο, αυτός ο κόσμος επιδέχετε βελτίωση... μεγάλη βελτίωση και τότε ίσως φτάσουμε με πολύ κόπο σε ένα σημείο σχεδόν τέλειο... και ο κύκλος των σκέψεων και των αναζητήσεων συνεχίζεται....

4 σχόλια:

  1. ποιος ειπε για εναν κοσμο χωρις λαθη, βια και εκμεταλλευση; απλως σε μια ουτοπικη χωρα αυτα υπαρχουν σε εναν βαθμο ελεγχομενο σε σχεση με τον πληθησμο και την οικονομικη του κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι σε μία ουτοπική χώρα δεν υπάρχουν σε ένα βαθμό, και ο πληθυσμός δεν έχει να κάνει καμία σχέση. Ουσιαστικά μία ουτοπική χώρα είναι κάτι αδύνατο, με δίκαιο οικονομικό σύστημα κλπ κλπ, αλλά μην τα συγκεκριμενοποιείς σε πολιτική οικονομία κλπ, μπορεί απλά να μιλάμε για την ευτυχία των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αρα αν σου ελεγα οτι το ουτοπικο ειναι και το απολυτο του χενγκελ θα συμφωνουσες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή