Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η "θρησκεια".

Κοιτάνε τον ουρανό. Προσεύχονται. Γονατίζουν. Δεν τρώνε. Ελπίζουν. Ακολουθούν. Περιμένουν. Και όλα αυτά για μια θέση στην υποτειθέμενη Ουτοπία. Οι Αρχαίοι Έλληνες, (και λίγο ανορθόδοξο που βρήκα το ακόλουθο από αμερικάνικη σειρά) είχαν όμως δύο μεταφράσεις για την λέξη "Ουτοπία" Ευ-τόπος, δηλαδή ένα καλό μέρος, και Ου-τοπος, δηλαδή ένα μέρος που δεν μπορεί να υπάρξει.  Πολλοί άνθρωποι λοιπόν, χτίζουν "τοίχους" ως όρια στην τελικά μικρή ζωή τους, για να έχουν να ζήσουν μια αιωνιότητα στον Ου-τόπο. Φυσικά, δεν λέω πως θα ήταν σωστό να "πηδούσαν τη γυναίκα του γείτονα" ή να χέζουν τους γονείς τους, αλλά η σπατάλη της ζωής κάποιων ανθρώπων για μια θέση σε ένα μέρος που δεν μπορεί να υπάρξει, τον Παράδεισο, τις 72 παρθένες, όπως θέλετε μεταφράστε το, είναι εντελώς ανούσια. Το ξεψάχνισμα θεωριών για ανθρώπους που φτιάχτηκαν από λάσπη και αδερφών που σκότωσαν τους αδερφούς τους, και Νώε κλπ, αντί για την βίωση της ζωής στο έπακρο, είναι επίσης ανούσιο. Είτε το θέλετε, είτε όχι, μια είναι η ζωή. Με νόμους για να μην πέσεις, να σηκωθείς και να μάθεις δεν θα πάει καμιά κοινωνία μπροστά. Και αυτό που χρειάζεται για να πάει μπροστά, είναι η πίστη στους ανθρώπους, η ωριμότητα για να αφήσουν τα παλιά και τις πιθανότητες και να προχωρήσουν με ετιμότητα.  Ξέρω πως πολλοί δεν θα συμφωνήσουν με αυτήν τη θεωρία. Μα είναι η γνώμη μου και θέλω να την μοιραστώ. Απλά, δεν πιστεύω πως υπάρχει ένα πνεύμα, που αν είσαι καλός μαζί του και του δίνεις προσευχές για τροφή, θα αράξεις στον παράδεισο, και αν όχι θα καείς σε έναν αιώνιο εφιάλτη. Και αν κάνω λάθος... Θα δω σίγουρα τους φίλους μου στο διπλανό καζάνι... :) 

20 σχόλια:

  1. αν σκεφροσουν και λιγο θα σκεφτοσουν οι ουτοπιες και οι κολασεις ειναι μεταφρεασεις για τον λαουτζικο. οι θρησκεια ειχε βοηθησει την κοινωνια σε καθε φυλη εδω και αιωνες. θεσπιζαν ηθικους νομους, με μια ''υπερφυσικη τιμωρια'' καθως οι ανθρωπινοι νομοι δεν αρκουσαν για να ελεγχθουν καποιες πραξεις οπως η κλοπη για παραδειγμα. φοιβο κοιτα την ουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεχομαι την αποψη σου, και το πιστευω και γω πως ολοι αυτοι οι μυθοι ειναι για τον "λαουτζικο" αλλα, ο λαουτζικος εχει παρει τεραστιες διαστασεις, και το σχολειο απο οσα εχω δει δεν περναει καποια αντιθετη αποψη απο αυτα που γραφω παραπανω για μυθους κλπ. Εφοσων ολοι πιστευουν σ΄αυτα, συνεχιζω να πιστευω οσα λεω στο αρθρο μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αττο ειναι καθαρα θεμα παιδειας. υπαρχουν σιγουρα καθηγητες που δεν κοιταν μονο επιφανειακα. η ουσια ειναι, ομως, το οτι χαρη συη θρησκεια επιβιωσαν πολλες φυλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και πεθαναν... εκατομμυρια ανθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν μέρει συμφωνώ με τις ιδέες σου, παρ' όλα αυτά διαφαίνεται καθαρά μέσα από το κείμενο σου πως εκλαμβάνεις τη θρησκεία και την παρατηρείς μέσα απο το πρίσμα της λογικής.Επίτρεψε μου να σου πω ότι αυτό είναι λάθος διότι αν οι θρησκείες ήταν λογικές, δεν θα υπήρχαν, τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εχεις δικιο σ αυτο που λες... οντως, δεν ειναι λογικες (:Ρ) ευχαριστουμε που τσεκαρες το αρθρο ;) αν σ αρεσει το μπλογκ γινε αναγνωστης :).. επισης.. απ το ονομα σ καταλαβαινω πως εισαι μεταλας... keep the horns up \m/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πεθαναν χιλιαδες, συμφωνω. αλλα οχι λογω της ιδιας της θρησκειας αλλα απο ανθρωπους που την εκμεταλευθηκαν. επισης τα αιτια των θρησκευτικων πολεμων ηταν πολλαπλα, με την θρησκεια να αποτελει ισως το πιο μικρο. δηλαδη εαν υποθεσουμε οτι η θρησκεια δεν θα γινοταν μεσο πολεμου και κατακτητικης πολιτικης, οι ιδιοι πολεμοι παλι θα γινονταν, αλλα με διαφορετικη αφορμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. βασικα, παιρνοντας ως παραδειγμα μοναχα τον χωρισμο καθολικης με ορθοδοξης εκλησσιας, τοτε υπηρχαν θρησκευτικες αφορμες, τα αζυμα κλπκλπ, που ηταν οπως φαινεται και τα αιτια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μα οχι φυσικα. παντα υπηρχε μια συγκρουση ανατολικων- δυτικων ευρωπαικων φυλων απο την εποχη που χωριστηκε και η ρωμαικη αυτοκρατορια σε ανατολικη-δυτικη. οι διαφορες καθολικισμου- ορθοδοξιας αποτελουσαν μονο την αφορμη για το σχισμα. επισης μια αφορμη ειναι παντα μια αφορμη και δεν μπορει να ειναι και αιτια ταυτοχρονα, αλλιως δεν ειναι αφορμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μην είστε χαζοί. ο χωρισμός ορθόδοξης και καθολικής, έγινε καθαρά για λόγους εξουσίας και επειδή ο τότε πάπας είχε τεράστια εξουσία και του ζητούσανε να την αφήσει (θυμίζω, εποχή που μοιράζανε συγχωροχάρτια), επιπλέον δεν συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο γιατί πολλοί άνθρωποι θέλουνε απλά να πιστεύουνε σε κάτι ανώτερο και βρίσκουνε διέξοδο στην θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. βασικα οπως προειπα υπηρχε απο τον χωρισμο της ρωμαικης αυτοκρατοριας σε ανατολικη-δυτικη ενας ανταγωνισμος και μια εχθρικη διαθεση αναμεσα σε ανατολη-δυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. παιδια,θρησκεια ειναι, οι θεωριες ειναι απειρες... ειναι και αυτη η αποψη μου. οκ, λαθος σωστη, ειναι μια αποψη αναμεσα στις απειρες. το να πιστευεις σε κατι ανωτερο βεβαιως σου δινει ελπιδα. αρκει να σου δινει το ελευθερο να ζεις τη ζωη σου, χωρις να σε σκλαβωνει με παραδεισους και πρασινα αλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μα δεν σκλαβώθηκε ποτέ κανείς. μην κατακρίνεις την επιλογή διαφορετικού lifestye απο του δικού σου επειδή πιστεύουνε κάποιοι σε αυτά, επιπλέον μπορεί να νιώθουνε έτσι ελεύθεροι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. δεν σε σκλαβωνει. αντιθετα ομως βοηθησε αποτρεποντας τους ανθρωπους να κανουν πραξεις οπως εναν φονο ή μια ληστεια λογω του φοβου προς το θειο. μην κοιτας τοσο επιφανειακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. δεν μιλαω για τον χριστιανο που ζει την ζωη του και κανει τον σταυρο του οποτε βλεπει εκκλησια. μιλαω για τους μοναχους, αυτους που οι ιδιοι ή τα παιδια τους πεθαναν μετα απο μια απλη αρρωστια επειδη πιστευαν πως θα τη γιατρεψει ο θεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. οι μοναχοι κανουν ασκητικη ζωη. τετοια εκανε κι ο διογενης, ενας απο τους μεγαλυτερους κυνικους φιλοσοφους, ο οποιος, σαν τον Σωκρατη, πιστευε οτι ο ανθρωπος ειναι ελευθερος μονο οταν απαλλαγει απο καθε τι περιττο. οποτε καταλαβαινεις οτι δεν ειναι βασισμενο πανω σε μια θρησκεια, αλλα ενας τροπος ζωης. επισης για την δευτερη περιπτωση δεν νομιζω να υπαρχουν πολλοι τετοιοι ανθρωποι. οι περισσοτεροι απο αυτους μαλλον δεν θα εχουν τα μεσα ή την οικονομικη ανεση να γιατρεψουν το παιδι τους, και ελπιζουν για βοηθεια του θειου. αλλιως, ναι, εχουν επηρεαστει ασχημα.

    υ.γ. ειμαι ο σταλινομαοικος νεοναζι, γι'αυτο παρε το σχολιο μου ως απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ναι εχουν επιρεαστει ασχημα.. τεσπα.. κατι ακυρο: γιατι βγηκες απο μελος;; ;ρ... αν ειναι γινε μ αυτο το ακκουντ.. ;ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εφοσον μπορω να κανω σχολια χωρις να γινω μελος, γιατι να γινω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. επειδη διαβαζω διαφορα σχολια. θελω να πω οτι δεχομαι την θρησκεια μενα μετρο. ειναι απαραιτητη για την επιβιωση μερικων. αλλα 1) μην μας την τριβεται στην μαπα μας και ανοιξτε τα αφτια σας και δειτε με την λογικη 2)"πεθαναν χιλιαδες, συμφωνω. αλλα οχι λογω της ιδιας της θρησκειας αλλα απο ανθρωπους που την εκμεταλευθηκαν." η θρησκεια ειναι οι ανθρωποι που την "καθοδηγουν" και η θρησκεια ειναι σαν ενα πυρινικο οπλοστασιο και που και που καποιος το χρησιμοποιει και εχουμε χιλιαδες θυματα. πιστευεις οτι αξιζει ολη αυτη η δυναμη να υπαρχει? αμα ναι δεκτο αλλα εγς οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. η θρησκεια βοηθησε οπως προειπα για την επιβιωση του ανθρωπου. τωρα ειναι ουσιαστικα αχρηστη σε αυτον τον τομεα αλλα δεν θεωρω πως πρπει να καταργηθει. γιατι πρωτα απ' ολα η θρησκεια ειναι ισως το πιο αναλλοιωτο κομματι καθε πολιτισμου και δευτερον διοτι μπορει ακομα να προσφερει στις μεταφυσικες αναζητησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή