Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΒΑΘΜΟΙ!

Ακούς την λέξη και ταράζεσαι. Σκέφτεσαι πως τα έχεις πάει και ταράζεσαι περισσότερο. Είναι γνωστή η μέρα των βαθμών και ως μέρα ''μάυρη'', γιατί η πλειοψηφία των παιδιών αποτυγχάνει πλήρως να ικανοποιήσει την επιθυμία των γονιών τους για καλούς βαθμούς. Η γνώμη μου είναι πως τις περισσότερες φορές οι βαθμοί δεν αποτυπώνουνε την πραγματική εικόνα ενός μαθητή μέσα στην τάξη και πως αρκετές φορές τα λόγια των καθηγητών προς του γονείς είναι αναξιόπιστα. Βέβαια υπάρχουνε φορές που ένας μαθητής θα πάρει καλύτερο απο ότι του αξίζει και είμαι κατά αυτού διότι αδικούνται οι ''σωστοί'' μαθητές, κατά την άποψη των καθηγητών σωστοί, και βασικά όλη η τάξη. Αν δώσουμε βάση στο θέμα αυτό, το θέμα των βαθμών, λειτουργούνε ως ψυχαναγκαστικό μέσο που σε ωθεί να διαβάσεις ή να κάνεις ησυχία μέσα στην τάξη και άλλα χίλια δυο πράγματα, όπως είπα και στο προηγούμενο μου άρθρο, κάθε άνθρωπος αντιδράει διαφορετικά και διαθέτει διαφορετική ψυχολογία και αντιμετωπίζει διαφορετικά τις καταστάσεις. Οπότε, αν καταφέρουμε να είμαστε ελεύθεροι στην σκέψη, στην έκφραση, χωρίς να κρίνετε η ζωή μας από ένα κόκκινο στυλό, χωρίς να ζούμε στον ''φόβο'' της τιμωρίας, αφού φτάσουνε οι βαθμοί στο σπίτι, χωρίς να μας νοιάζει ένας αριθμός, πιστεύω πως θα αποδώσουμε καλύτερα και θα πάμε πιο εύκολα μπροστά, όχι μόνο σαν χώρα, αλλά και εμείς, ως παιδιά. Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο προτείνω να μην δώσουμε μεγάλη σημασία στην σημερινή μέρα, ημέρα των βαθμών, και απλά να δούμε τους αριθμούς και να βάλουμε τα δυνατά μας να τους βελτιώσουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο βαρετό κι αν είναι, όσο ''δύσκολο'' κι αν το θεωρούμε, έχουμε την υποχρέωση, τουλάχιστον, να προσπαθήσουμε. Γιατί σε μερικά έτη εμείς θα δοιηκούμε αυτή την χώρα και ξέρω πως όλοι μας ονειρευόμαστε μια διαφορετικοί Ελλάδα, μια Ελλάδα επιτυχημένη και όχι βυθισμένη σε έναν βούρκο, είτε αυτός είναι οικονομικός είτε πνευματικός, και για να γίνει αυτό θέλει συλλογική προσπάθεια. Πάλι ξέφυγα απο το θέμα, απλά πρέπει στο τελευταίο τρίμηνο που μας απέμεινει να βάλουμε τα δυνατά μας, ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε περισσότερο, να βελτιώσουμε τους βαθμούς μας γιατί στο κάτω - κάτω της γραφής, αισθάνεσαι και ωραία όταν παίρνεις καλούς βαθμούς και εγώ θέλω μέσα μου να αισθάνομαι καλα.

8 σχόλια:

  1. συμφωνω απολυτα με την ολη ιδεα, και ελπιζω κ οι υπολοιποι μαθητες, επειδη κυριολεκτικα το "διδακτορικό¨" πολιτευμα κατω απο το κοκκινο στυλο ειναι σκατοσυστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι αλλα δεν ολοκληρωσες τι ελπιζεις.. :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. leei oti sumfwnei kai elpizei na sumfwnoun k oi upoloipoi mathites!
    kai ego simfono padws.. !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχαριστω ευγενια για την διευκρινηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν συμφωνω απολυτα.
    πιστευω πως οντως δεν πρεπει να κυνηγαμε μονο τους βαθμους. ειναι προφανες αλλα εφοσον δεν εχεις κανει προσπαθεια γιατι να δικαιολογεις τους βαθμους που πηρες στα ψυχαναγκαστικα μεσα και τα λοιπα..αν προσπαθεις, το κανεις για σενα, διαβαζεις για σενα γιατι καλως η κακως απο ενα βαθμο θα επιλεγουμε για τη σχολη που θα παμε, για τη δουλεια που θα μας επιλεξουν. παντου υπαρχουν αριθμοι οι οποιοι μας τρομαζουν αλλα μας υποτασσουν κιολας. αν δεν υποταχθουμε δυστυχως χανουμε ευκαιριες...και αυτη ειναι ολη η μαλακια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οποτε συμφωνεις πως ειναι μαλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μα γιάννη τα ίδια λέμε, απλά αν έχεις κάνει προσπάθεια και δεν πιάσει τόπο, τότε θα απογοητευτείς οικτρά και θα είναι λογικό, όμως γιατί να απογοητευτείς; όλη την ζωή μπροστά σου την έχεις. αυτό κατακρίνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή